Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

POOR THINGS

Itt van minden, amit a Szegény párákról tudnod kell

2024. január 25.

2 perc olvasás

ELLE

film filmajánló oscar-díj Szegény párák
Itt van minden, amit a Szegény párákról tudnod kell
© Instagram / Poor Things Film

Magyarországra is megérkezett a Szegény párák, így összegyűjtöttük róla a legfontosabb információkat. 


2023 egyik nagy szenzációja a Szegény párák, aminek már a premier után diadalt jósoltak. A Magyarországon forgatott film valóban sikert aratott, 11 Oscar-jelölést szerzett, ezek közül pedig szinte biztos, hogy többet díjra is fog váltani. 

Miről szól a Szegény párák? 

A film a viktoriánus Londonban játszódik, ahol Max McCandles lesz Dr. Godwin Baxter új asszisztense. Az orvos otthonában megismerkedik a legújabb kísérletével, Bellával. A nő öngyilkos akart lenni, leugrott egy hídról, ezért Dr. Godwin feltámasztotta, és beültette neki egy gyermek agyát. Emiatt Bella viselkedése és kinézete éles ellentétben állnak egymással. Max azonnal kötődni kezd Bellához, meg is egyezik az orvossal, hogy elveszi feleségül. Ám Bella egyre nyitottabbá válik a világra, szomjazza a tudást, és nem akarja, hogy korlátok közé zárják, ezért megszökik egy Duncan Wedderburn nevű ügyvéddel. Bár Bella átmenetileg szabadabb életet élhet, egyre több dolgot szeretne megtapasztalni. 

Ki rendezte a filmet? 

A film rendezője nem más, mint Yorgos Lanthimos, aki A kedvenc című filmet is készítette. Ez szintén nagy sikert aratott, bár nagyban eltér a mostani filmtől. A kritikusok szerint a Szegény párák nem csupán a rendező leghosszabb filmje, de egyben a legszórakoztatóbb is. 

Kik szerepelnek benne? 

A film egyértelmű főszereplője Emma Stone, aki az alakításával mindenkit lenyűgözött. A film miatt már nyert egy Golden Globe-díjat, és nem kizárt, hogy a második Oscar-díját a Szegény párákkal szerzi meg. Emma Stone mellett feltűnik a filmben Mark Ruffalo, Willem Dafoe és Ramy Youssef. 

Hol forgatták a filmet? 

A filmet 2021 augusztusában kezdték el forgatni és decemberben rögzítették az utolsó jeleneteket. A forgatás Budapesten, az Origo Studióban zajlott, így több magyar szakember is részt vett a munkálatokban. A film látványvilága egészen lenyűgöző, a steampunk elemek pedig még jobban elvarázsolják a nézőt. Az Amerikai Filmakadémia is kiemelkedőnek találta a látványt, mivel az alkotás jelölést kapott a legjobb díszlet kategóriában, ha megnyeri az arany szobrot, akkor Mihalek Zsuzsának köszönhetően tovább bővül a magyar Oscar-díjasok listája. 

Hol nézheted meg a filmet? 

A Szegény párák január 25-től a magyar mozikban is elérhető, így még az Oscar-gála előtt megnézheted, ha szeretnéd látni.  


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves