Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Fekete péntek

Mennyit tudsz a Black Friday-ről? Kvíz!

2023. november 21.

3 perc olvasás

Gyulai Bence

black friday fekete péntek Hálaadás kvíz
Mennyit tudsz a Black Friday-ről? Kvíz!
© Fotó: Shutterstock/Serhii Opikanets

Hazánkban is egyre népszerűbb a Black Friday. Ezzel a kvízzel kipróbálhatod, mennyit tudsz a shoppingolás ünnepéről!


Ezen a héten a fekete péntekkel, azaz a Black Friday napjával kezdődik a karácsonyi vásárlások időszaka. Van, aki szereti, van, aki kevésbé, van, aki tudomásul veszi, van, akit bosszant, de akármelyik kategóriába is tartozol, érdemes kipróbálnod a mai kvízünket! Ebből ugyanis megtudhatod, hogy tudod-e a legalapvetőbb dolgokat erről a shoppingolós ünnepről, ami Amerikából kiindulva rövid idő alatt meghódította a világot!

A Black Friday kvíze

Érdekes, hogy pont a késő őszi ünnepeket vettük át Amerikából az utóbbi 10-20 évben: elsősorban a Halloweent és másodsorban ha a hálaadást nem is, de annak másnapját, a leárazási akcióiról híres Black Fridayt mindenképpen. Amíg a XX. században azt se tudtuk, mi az, addig mostanra a nagyobb magyar városok üzleteinek kirakata november végén tele vannak Black Friday-promóciókkal.

A jelenség a karácsony előrehúzódásának trendjével esik egybe. Annak idején karácsony előtt nem karácsony volt, hanem advent, nem karácsonyi, hanem adventi zenékkel. Most már karácsony előtt is karácsony van egész decemberben, sőt, nemcsak decemberben, hanem már a Black Fridaytől kezdve vagy még korábbtól. A hivatalos brit slágerlista szerint már a múlt héten a 40 leghallgatottabb dal között volt a Last Christmas és az All I Want For Christmas Is You. Pontosat nem lehet tudni, de minden bizonnyal az automatikus, illetve mesterséges intelligencia által összeállított karácsonyi playlistek dobják meg a hallgatottságot ennyire korán, hiszen ha minden üzletben óránként egyszer sorra kerülnek háttérzajként ezek a dalok, akkor ennyi lejátszás már bőven elég a top40-be kerüléshez annak ellenére, hogy ember nem volt, aki saját akaratából úgy döntött volna, hogy bár még csak november van, annyira meg szeretném hallgatni Mariah Carey-t millió plusz egyedszer.

Szóval bizonyos szempontból már rég karácsony van, de a háladás napját követő nappal, azaz most pénteken végképp megkezdődik a shopping ünnepe. Az alábbi kvízben ezzel az ünneppel kapcsolatos 10 kérdést találsz, próbáld ki, hogy hányra tudod a választ!

Egy kivétel: India

És még egy érdekesség a végére: a hindu többségű Indiára az amerikai kultúra nincs akkora hatással, mint ránk. Ott a fő bevásárlós-ajándékozós-nagyotevős ünnep a díváli, ami a fények ünnepe, és amit nemrég tartottak meg, ugyanis az október-novemberi újhold idejére esik. Indiában a shoppingolás-fogyasztás csúcsa általában nem november-decemberre, azaz a Black Friday és a karácsony közötti időre esik, hanem a díváli kapcsán október-novemberre. Alább találsz egy nagyon jó összefoglalót a díváliról, az alatt pedig további kvízajánlatokat, ha van még kedved tovább játszani.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves