Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tanulságok

Meghan Markle újraértelmezte a tündérmese fogalmát

2021. június 05.

9 perc olvasás

ELLE

angol királyi család harry herceg királyi család sussex tündérmese monarchia
Meghan Markle újraértelmezte a tündérmese fogalmát

Már több mint egy éve, hogy a sussex-i hercegi pár lemondott királyi titulusáról – Meghan Markle azóta teljesen kiforgatta jelentésükből a tündérmese szokásos fordulatait.


Meghan Markle és Harry herceg már több mint egy éve elhagyták a királyi családot, hogy történetüknek saját befejezést írjanak. A kibontakozó cselekmény egyébként sem volt éppen mesébe illő, a sajtó éveken át árgus szemekkel figyelte őket – amit Harry herceg egyszer zaklatásnak nevezett –, az a pletyka járta, hogy ez hasította ketté a családot, és több ilyen személyiségi jogsértésből bírósági ügy is lett.

Néhányan árulásnak, a királyi család cserbenhagyásának tartották távozásukat az Egyesült Királyságból. Sokakat azonban nem lepett meg, hogy a pár a mágikus repülőszőnyeg metaforájaként szolgáló magánrepülőre pattant, és elmenekült, hogy egy kötelezettségektől és elvárásoktól mentes jövőt építhessen magának.

Megmutatták, a bátorság nem azt jelenti, hogy szépen mosolygunk a nyilvános eseményeken, magányosan elviseljük a gúnyolódást, és csendben maradunk. Sokkal inkább azt, hogy kilépünk az ismeretlenbe, felfedezzük, mit jelent számunkra a szabadság, és kiállunk mellette.

Meghan Markle számára nem újdonság, hogy harcoljon az igazságért. Ne feledjük, már tizenegy évesen levelet írt a Procter & Gamble-nek egy mosogatószer szexista reklámja miatt. Büszke feministának tartja magát, aki kiáll a mérgező, patriarchális társadalmak lebontása mellett, amelyek inkább leigázzák, mintsem szolgálnák a közösséget. Aki azt gondolta, hogy Meghan élete új korszakában egy eldugott kastélyban (a Montecito kúriában) fog bujkálni, nagyot tévedett.

Az elmúlt egy évben folytatta küldetését: a fiatal nők figyelmét hívja fel arra, hogy a hercegnőségnél többről álmodhatnak, és a szőke hercegre sem kell várniuk, hogy megmentse őket, mert saját történetüket maguk is megírhatják. Nézzük meg, hogyan alakította át Meghan Markle a mesei archetípusokat az elmúlt egy évben!

Áldozatot kell hoznod azért, hogy boldog lehess

A Disney-mesék többségében a hősnőnek fel kellett áldoznia vagy el kellett veszítenie valami nagyon fontosat, hogy méltóvá váljon valami „többre”. Erre a legjobb példa Ariel A kis hableányban, aki a tengeri boszorkánnyal köt alkut és nekiadja a hangját, hogy a szárazföldön tölthessen három napot a herceggel. Markle nemrég beismerte, hogy hasonló élményben volt része az elmúlt néhány évben, úgy érezte, „elhallgattatják”, ez volt az ő áldozata, hogy hercegével lehessen.

"Amióta a világ megtudta, hogy Harry és én együtt vagyunk, mindenki egyértelmű iránymutatásokat adott arra nézve, hogy bármi történjék is, mindenre azt válaszoljam: nem nyilatkozom” – mondta Oprah Winfreynek adott interjújában. Később Ariellel és saját magával kapcsolatban is megjegyezte: „Végül visszakaptuk a hangunkat.”

Mióta visszaköltözött az Államokba, Markle szívügyévé vált, hogy nyilvánosan beszéljen az őt foglalkoztató dolgokról, legyen szó az amerikai elnökválasztás során gyakorolt szavazati jogról, rendszerszintű rasszizmusról vagy női egyenjogúságról. Felszólalt például Georgoe Floyd halála miatt is. „A megfelelő szavakat akartam használni, és nagyon ideges voltam, hogy nem fog menni, vagy hogy kiforgatják őket, de aztán rájöttem, a legrosszabb az lenne, ha nem mondanék semmit, mert George Floyd élete volt, ami igazán számított”- mesélte.

A jó és a rossz története

Majdnem egy évnyi hallgatást követően Markle és Harry herceg részletesen beszámolt a „Monarchia Rt”-vel való kapcsolatukról Oprahnak adott interjújukban. Egy ponton Meghan megemlítette, mennyire fontos lenne észrevenni, hogy az életben – a tündérmeséktől eltérően – nem minden fekete és fehér, valamint mennyire kegyetlen dolog két nőt – ez esetben Kate Middletont és őt – egymás ellen fordítani. A médiában kedvelt „team Kate” és „team Meghan” kifejezésekkel kapcsolatban megjegyezte: „Úgy tűnik, mindenképp olyan történetet akartak, amiben egy hős küzd egy gonosz ellen… Pedig aki engem szeret, annak nem kell őt utálnia, és aki őt szereti, engem is szerethet.”

Mióta Markle a királyi család tagja lett, a két nő puszta jelenléte ellentéteket szült, amit a média polarizációja csak felerősített. Nevetséges volt az állandó hasonlítgatás: ami bók volt egyiküknek, az sértés a másikra nézve, ha kiemelték egyikük kommentjét egy eseménnyel kapcsolatban, az kihangsúlyozta a másik hallgatását, amikor egyikük modernségét dicsérték, azzal kritizálták a másik tradicionalizmusát.

Az őt és Cambridge hercegnéjét összehasonlító kettős mércével kapcsolatban Markle arra emlékeztetett, hogy egyetlen karakter – legyen az valódi vagy mesebeli – sem jó vagy rossz, hős vagy gonosz. A női egyenjogúságot egyáltalán nem szolgálja, ha csak a személyes döntéseik alapján szavazzuk meg nőknek támogatásunkat, legyen szó akár arról, mit viselnek, vagy miről beszélnek.

Bátran fejezd ki érzelmeidet!

A bátorság és hősiesség a mesebeli hősök sajátosságai, sokszor kockára is teszik életüket és szabadságukat veszélyes helyzetekben, anélkül, hogy a gyengeség vagy félelem jeleit mutatnák. Meghan Markle viszont az elmúlt évben azt mutatta meg, hogy abban is erő van, ha őszintén beszélünk sebezhetőségünkről.

Múlt novemberben a hercegné írt egy esszét a New York Timesba, melyben beszámolt arról, hogy tavaly nyáron elvetélt – ritka és erős vallomás volt ez a királyi család egyik tagjától. „Ahogy a kórházi ágyon ültem, és a férjemet néztem, akinek összetört a szíve, miközben megpróbálta összeszedni az enyém darabjait, rájöttem, a gyógyulás első lépése az, hogy megkérdezik: jól vagy?” – írta.


Hónapokkal később bevallotta, öngyilkosságot fontolgatott, és ezt szégyellte beismerni a férjének. „Tudtam, ha nem mondom el, meg fogom tenni – egyszerűen csak már nem akartam élni" – mondta Winfreynek.

Azzal, hogy megosztotta velünk küzdelmeit a várandósságával és mentális egészségével kapcsolatban, arra emlékeztetett, a hősiesség nem arról szól, hogy rettegünk kimutatni a félelmeinket. Sokkal inkább arról, hogy érzelmeink felismerése – legyenek azok jók vagy rosszak – egy emberi reakció, és sebezhetőségünk feltárása erőt képvisel, nem gyengeséget, ami miatt szégyenkeznünk kellene.

A gonosz királynő

A Hófehérkétől Csipkerózsikáig minden mesében van egy gonosz királynő, aki egy távoli kastélyból próbál keresztbe tenni a hercegnőnek, mert irigyli szépségét, jóságát és fiatalságát. Meghan azonban megjegyezte, hogy a valódi királynők, mint Őfelsége, nem hasonlítanak azokhoz a türanniszi, paranoid despotákhoz, akikről a gyerekkönyvekben olvashattunk.

Markle beszélt a királynővel és Edinburgh hercegével folytatott számos Zoom-hívásukról, és arról, hogy az uralkodó nemrég karácsonyi ajándékot küldött Archienak – egy gofrisütőt –, majd kihangsúlyozta, hogy nem kell gonosznak lenni ahhoz, hogy egy uralkodó fenn tudja tartani hatalmát és jelenlétévell tiszteletet parancsoljon. „A királynő például mindig kedves volt hozzám” – mondta nemrég, hozzátéve hogy „nagyon szerette” a monarcha társaságát.

A herceg fehér lovon ÉRKEZIK

Amikor a hercegi pár bejelentette távozását a királyi családból, sokan úgy gondolták, Markle mozgatja az események szálait, költözésüket sokan „Megxit” néven aposztrofálták.

Idén azonban Meghan elárulta, hogy férje döntött úgy: távol tartja feleségét és gyermekét a királyi családtól. „A döntésével megmentette az én életemet és mindannyiunkét. De ahhoz, hogy megmentsenek, azt akarnod is kell” – mondta Winfreynek. Harry herceg később hozzátette, Meghan is segített neki, hogy ne „ragadjon be” a királyi családba: „Kérdés nélkül megmentett.”

Markle tehát nem a bajbajutott hercegnő megtestesítője. A királyi családból való távozásukkal inkább olyan döntést hoztak, amellyel egymást mentették meg.

Boldogan éltek, míg meg nem haltak

Mióta elhagyták az Egyesült Királyságot, a sussex-i pár többször is megmutatta a világnak, hogy a királyi család tagjának lenni bizony nem habostorta. Miután megvonták tőlük az anyagi erőforrásoktól, és Archienak nem biztosították rangját, a királyi családból valaki(k) rasszista módon viselkedtek velük és elvették tőlük a védelmet annak ellenére, hogy trónörökösök voltak – a pár mégsem félt arról nyilvánosan beszélni, hogy a királyi családról alkotott kép csak felfogás kérdése.

Az elmúlt évben a pár megmutatta, hogy történetük nem csak egyféleképpen érhet véget. Azáltal, hogy eltávolodtak a családtól és őszintén beszéltek a tapasztalataikról (ami nem kevés feszültséget okozott a sussex-iek és a többiek között), a boldog idillről alkotott kép olyan távolinak tűnt, mint mosolyuk a 2018-as esküvőjükön.

De az Egyesült Államokban kezdett új életükkel, az ottani karrierlehetőségiekkel és az úton lévő második gyermekükkel úgy tűnik, a pár mégis úgy döntött, megírja a saját történetét. Meghan már eljutott odáig, hogy kijelentette: mostani életük „jobb, mint bármilyen tündérmese”. Hogy miért? Mert ők dönthetnek róla. A sussex-i hercegi párnak az elmúlt év nem a mese végét jelentette, hanem egy új kezdetet.

Forrás: ELLE

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
1

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
2

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz
3

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
4

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról
5

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

30 ikonikus hollywoodi barátság
6

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
7

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!
8

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

Ezek is érdekelhetnek

Sarolta hercegnő új fotóján megható dolgot vettek észre, fontos dolgot üzentek vele

Sarolta hercegnő új fotóján megható dolgot vettek észre, fontos dolgot üzentek vele

2024.05.03. 1 perc olvasás

ROYAL FAMILY

3 körömszín, amit a királyi család tagjai is imádnak

3 körömszín, amit a királyi család tagjai is imádnak

2024.05.02. 2 perc olvasás

Royal Style

Sarolta hercegnő 9 éves lett, Katalin hercegné különleges képet készített róla

Sarolta hercegnő 9 éves lett, Katalin hercegné különleges képet készített róla

2024.05.02. 2 perc olvasás

ROYAL FAMILY

Károly király fontos üzenetet küldött Harry hercegnek, ezt gondolja a kibékülésről

Károly király fontos üzenetet küldött Harry hercegnek, ezt gondolja a kibékülésről

2024.05.02. 2 perc olvasás

ROYAL FAMILY

Így inspirálta Meghan Markle-t Katalin hercegné gyereknevelési stílusa

Így inspirálta Meghan Markle-t Katalin hercegné gyereknevelési stílusa

2024.05.02. 2 perc olvasás

Anyák

Károly király visszatért, szívszorító, hol tesz először látogatást

Károly király visszatért, szívszorító, hol tesz először látogatást

2024.04.30. 2 perc olvasás

ROYAL FAMILY

Katalin hercegné és Vilmos herceg esküvőjéről sosem látott fotót közölt a palota

Katalin hercegné és Vilmos herceg esküvőjéről sosem látott fotót közölt a palota

2024.04.29. 2 perc olvasás

ROYAL FAMILY

Kiderült, mennyibe kerül Meghan Markle kézzel készített dzsemje

Kiderült, mennyibe kerül Meghan Markle kézzel készített dzsemje

2024.04.29. 2 perc olvasás

America Riviera Orchard

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves