Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Holiday, celebrate

Mennyit tudsz a magyar ünnepekről, ünnepi népszokásokról? Kvíz!

2023. augusztus 08.

2 perc olvasás

Gyulai Bence

ünnepek hagyomány kvíz népszokás
Mennyit tudsz a magyar ünnepekről, ünnepi népszokásokról? Kvíz!
© Fotó: Szaniszló Róbert/NurPhoto via Getty Images

Magyar ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó népszokások újévtől karácsonyig 10 kérdésben. Próbáld ki, hogy tudsz-e mindent!


Egy nagy vallási és egy nagy nemzeti ünnep közeledik: a jövő héten lesz Nagyboldogasszony és augusztus 20. is (kedden, illetve vasárnap). Ebből az apropóból készítettünk el egy kvízt hazánk főbb ünnepeiről, illetve az ünnepekhez kapcsolódó népszokásokról, de persze nemcsak az augusztusi jeles napokra koncentrálva, hanem az egész évet áttekintve újévtől karácsonyig.

Ünnepi kvíz!

Mához egy hétre lesz Nagyboldogasszony ünnepe – azt például tudtad, hogy a katolikusok szerint ez Szűz Mária úgymond halálának, vagyis pontosabban mennybemenetelének, illetve még pontosabban mennybevételének napja? Külön kvízt lehetne csinálni egyébként a Szűzanyához kapcsolódó katolikus ünnepekről és azok magyar elnevezéseiről, hiszen hazánkban általában olyan neveket használnak a katolikusok, amik az ünnep tartalmából nem sokat árulnak el.

Külön ünnepe van például annak, amikor Gábriel angyal Szűz Máriának hírül adja, hogy Jézus megfogantatott – ez a nap a magyar naptárakban Gyümölcsoltó Boldogasszony néven szerepel március 25-énél (mivel pontosan 9 hónappal karácsony előtt van). A Sarlós Boldogasszony hasonlóan rejtélyes lehet a hazai hívek számára, hiszen ez igazából Szűz Mária Erzsébetnél tett látogatásának ünnepe, és az égvilágon semmi köze a sarlókhoz, csak 1962-ig júliusban ünnepelték, azaz az aratás kezdetekor, erre utal az elnevezés. Most már május 31-én van ez az ünnep a katolikus naptárakban. Na szóval ennyire nehezeket azért nem fogunk kérdezni, és természetesen nemcsak a keresztény ünnepekről lesz szó.

10 kérdést tartalmaz az alábbi játék, és ha valamennyinél eltalálod a jó választ a négy lehetőség közül, akkor elmondhatod magadról, hogy jó ismerője vagy ezeknek az ünnepeknek és népszokásoknak. Amint a kérdésekkel próbáltunk minél több ünnepet-témát érinteni, úgy a feladatoknál direkt arra is törekedtünk, hogy legyenek köztük könnyebbek és nehezebbek egyaránt. Amint elindítod a tesztet, már olvashatod is majd az első kérdést!



Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves