Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Memoriterek

Kötelező költeményekből idézünk, emlékszel még a vers címére? Kvíz!

2024. február 01.

2 perc olvasás

Gyulai Bence

idézet vers kvíz cím
Kötelező költeményekből idézünk, emlékszel még a vers címére? Kvíz!
© Fotó: Shutterstock/finwal89

10 darab, felső tagozatban vagy gimnáziumban kötelező memoriter vers egy-egy idézetét találod alább. Beugrik még a költemény címe?


A leghíresebb, legfontosabb magyar nyelvű  költemények közül származik az a 10 vers, amiket ehhez a kvízhez összeválogattam. A 2020-as Nemzeti Alaptanterv mind a tízet kötelező memoriterként említi vagy a felső tagozatosok, vagy a gimnazisták számára. Valamennyiből idézünk néhány sort – ezúttal arra várjuk a tippjeidet, hogy melyik versnek mi a címe.

Kötelező vers memoriterek

Itt egy újabb alkalom, hogy teszteld, mennyire rémlenek még a tizenévesen kívülről megtanult versek. Korábban játszottunk már hasonlót, de az egyrészt nagyon régen volt, másrészt akkor a költő neve volt a feladat. Hát most nézzük a verscímeket!

Amennyiben még nem játszottál velünk, akkor se aggódj, mert a játék működése első blikkre is azonnal egyértelmű. Ahogy az a feleletválasztós teszteknél szokásos, minden kérdéshez mutatunk négy válaszlehetőséget, te pedig tippelhetsz majd a helyesre. Ha valamennyi tippedet leadtad, akkor mutatjuk, hogy hogyan szerepeltél, mik voltak a helyes válaszok, és persze akkor már azt is eláruljuk, hogy melyik vers kinek a költeménye (bár reményeink szerint a zömét, vagy még valószínűbb, hogy az összeset) fogod tudni. Most már mindent tudsz, indítsd a játékot!

Ha tetszett a kvíz...

Van kedved még játszani egy kicsit? Amennyiben igen, a Psziché rovatban ma is mutatunk egy szellemes képes fejtörőt (ez most fizikás-logikai), de ha inkább még egy kvízt töltenél ki, akkor most az alábbi hármat ajánljuk folyamatosan bővülő archívumunkból.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves