Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Gyász

81 évesen meghalt Vivienne Westwood

2022. december 30.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara
divattervező gyász halál vivienne westwood
81 évesen meghalt Vivienne Westwood
© Fotó: David M. Benett / Getty Images

Vivienne Westwood december 29-én, családja körében hunyt el. 


Vivienne Westwood az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb tervezője volt, aki egyéni látásmódjának köszönhetően összemosta a divatot és a politikát, miközben megmaradt örök lázadónak. 

Vivienne Westwood megváltoztatta a divatot

Westwood már fiatalon érdeklődött a művészetek iránt, először ezüstművesnek tanult, ennek ellenére inkább tanári diplomát szerzett. Ám a kreativitása szárnyalt, rengeteg ékszert készített saját magának, legtöbbször ezeket hordta. 1962-ben, az esküvőjén a saját maga által tervezett menyasszonyi ruhát viselte. Ezután a ’70-es években Malcolm McLaren művésszel közösen butikot nyitott, az üzlet pedig egy szempillantás alatt megváltoztatta az emberek divatról alkotott véleményét. 

A Sex névre keresztelt üzlet hatalmas siker lett, emellett Vivienne Westwood elkezdte öltöztetni a Sex Pistols zenekar tagjait. A butik hamarosan a punk öltözködés egyik központjává vált, a feliratos pólók, feszes nadrágok, és a biztostű díszítések meghódították az embereket. 

Westwood karrierje az 1980-as években már valósággal szárnyalt, a divatkritikusok neki tulajdonították a londoni divatélet feléledését. Ám a tervező nem csupán a különleges szabású ruhadarabokkal hívta fel magára a figyelmet, már egészen hamar elkezdett a politikával, fontos társadalmi problémákkal foglalkozni.

1989 áprilisában Margaret Thatchernek öltözve szerepelt a Tatler magazin címlapján, majd egyre többször jelentek meg különféle szlogenek a ruháin. 2015-ben bejelentette, hogy az angol Zöld Párt élvezheti a jövőben a támogatását. Vivienne elkötelezett állatvédő volt, még a PETA kampányában is szerepelt. Emellett sokszor felhívta a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire, és kifejtette a véleményét a nukleáris fegyverekről. 

Vivienne Westwood lelkesedése sosem csökkent

A tervező az elmúlt években is rengeteget dolgozott, az új kollekciók mellett rendszeresen végzett társadalmi munkát. Minden erejével azon volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a jelentős problémákra. A 80. születésnapjára forgattak egy kisfilmet, amiben a klímaváltozás következményeire világított rá.

Halálhírét a márka oldalán jelentették be, a következő szavakkal búcsúztak tőle. 

2022. december 29. Vivienne Westwood ma elhunyt, békésen, családja körében a dél-londoni Claphamben.Vivienne az utolsó pillanatig azt csinálta, amit szeretett, tervezett, dolgozott a művészetén, megírta a könyvét, és jobbá tette a világot. Csodálatos életet élt. Innovációja és hatása az elmúlt 60 évben óriási volt, ez a jövőben is folytatódni fog.Vivienne taoistanak tartotta magát. Ezt írta: „Tao spirituális rendszer. Sosem volt még ennyire szükség a Taora. A Tao azt az érzést kelti, hogy a kozmoszhoz tartozol, és célt ad az életednek; identitástudatot és erőt ad neked, ha tudod, azt az életet éled, amit élhetsz, és ezért élned kell: használd ki teljes mértékben jellemedet és teljes mértékben földi életedet." A világnak olyan emberekre van szüksége, mint Vivienne, hogy jobbá váljon.


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves