Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Katolikus egyház

7 furcsa tény, amit eddig még biztosan nem hallottál Ferenc pápáról

2022. szeptember 07.

3 perc olvasás

ELLE

ferenc pápa vallás keresztény egyház pápa katolikus egyház egyházfő
7 furcsa tény, amit eddig még biztosan nem hallottál Ferenc pápáról
© Massimiliano Migliorato / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP

Ma már visszahúzódó életet él, de Ferenc pápa múltja így is bővelkedik izgalmakban!


2013-as pápává választása önmagában is történelmi jelentőségű esemény volt, hiszen a 731-ben megválasztott III. Gergely óta Ferenc pápa volt az első nem európai származású katolikus egyházfő. Itt azonban nem érnek véget a vele kapcsolatos érdekességek.

Hét olyan meglepő tényt gyűjtöttünk össze, amiket nem gyakran emlegetnek Ferenc pápával kapcsolatban – pedig lehet, hogy kellene!

1) Elvesztette a tüdeje egy részét

Egészen fiatalon, 21 éves korában Ferenc pápa életveszélyes tüdőgyulladást kapott, aminek következtében három ciszta alakult ki a légzőszervében. Az orvosok végül amellett döntöttek, hogy eltávolítják a tüdeje egy részét, ezzel segítve elő a mihamarabbi gyógyulását. A műtét következményeként Ferenc pápa a mai napig nem végezhet semmilyen megerőltető testmozgást.

2) Éjszakai klubban is dolgozott

Na jó, erre fogadni sem mertünk volna, pedig igaz: Ferenc pápa fiatalkorában egy rövid ideig egy éjszakai klubban dolgozott. Méghozzá kidobóember volt Buenos Airesben, így szerzett egy kis pluszpénzt a diákévei alatt. Ezután vegyipari technológusként is kipróbálta magát, mielőtt megkezdte teológiai tanulmányait.

3) Rajong a tangóért

Tinédzseréveiben Ferenc pápa előszeretettel járt táncos estekre a barátaival. Még kedvenc műfaja is van: imádja a tangót. Egy korábbi interjúban elárulta, hogy szenvedélyes rajongója az argentin társastáncnak, és ezt a táncparketten is többször bizonyította annak idején.

4) 1990 óta nem néz tévét

Amióta 1990. június 15-én fogadalmat tett Szűz Máriának, Ferenc pápa be sem kapcsolta a televíziót. Az egyetlen dolog, amit ezzel kapcsolatban sajnál, hogy így nem tudja élőben követni kedvenc futballcsapata, a San Lorenzo meccseit, de az újságokban figyelemmel követi a csapat eredményeit.

5) Elneveztek róla egy focicsapatot

Igen, az előbbiekből már sejteni lehetett, hogy Ferenc pápa lelkes focirajongó, de azt csak kevesen mondhatják el magukról, hogy egy csapat is viseli a nevüket. Ferenc pápa azonban köztük van: Buenos Aires egyik tartományában működik a Club Deportivo Papa Francisco, ami egy félprofi labdarúgóklub. A 2013 szeptemberében alapított csapat jelenleg az argentin labdarúgóliga hatodosztályában játszik, és a mottójuk: „Nincs huligánkodás, nincs erőszak, nincs sértegetés.”

6) Kiadott egy albumot

Méghozzá nem is akármilyet – 2015 novemberében jelent meg a Wake up! című progresszív rockalbum, amelyen Ferenc pápa is közreműködött. Egy kis trükk azért van a dologban, a pápa ugyanis nem tud énekelni, így a beszédeit zenésítették meg különböző műfajú imák és vallásos himnuszok segítségével.

7) Van egy exbarátnője

A katolikus egyház tagjaként Ferenc pápa élete végéig tartó cölibátust fogadott és emellett az egyház fejeként is kitart. Ám mielőtt rátalált a vallásos útjára, Ferenc pápa fiatalon romantikus kapcsolatot ápolt egy meg nem nevezett nővel. A románc nem tartott sokáig, és a pápa csupán annyit árult el a rejtélyes nőről, hogy annak a baráti társaságnak volt a tagja, akikkel táncolni jártak.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves