Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

RECEPT

Finom és foszlós darázsfészek, ha megkóstolod, csak így fogod csinálni

2023. április 29.

2 perc olvasás

ELLE

gluténmentes recept desszert mentes darázsfészek
Finom és foszlós darázsfészek, ha megkóstolod, csak így fogod csinálni
© Ipsits Anita

A finom darázsfészeknek nehéz ellenállni, Ipsits Anita gluténmentes verzióját pedig az ételérzékenyek is bátran elkészíthetik. 


A darázsfészek sokaknál felidézi a gyerekkort, hiszen ez egy olyan édesség, amivel sokszor a nagymamák kedvesedtek az unokáknak. A tésztát keleszteni kell, így az elkészítése időigényes, de megéri vele fáradozni

Gluténmentes darázsfészek dióval

Az édességet talán senkinek sem kell bemutatni, hiszen ez az egyik legnépszerűbb keltészta alapú sütemény. Sokan már a név hallatán fel tudják idézni a jellegzetes illatot, és a friss sütemény ízét. Ipsits Anita életmód-tanácsadó gluténmentes lisztből készíti el, így ebben az esetben az ételérzékenyek is fogyaszthatják

darazsfeszek-2023
Fotó: Ipsits Anita. 

Hozzávalók a tésztához: 

  • 250 gramm hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
  • 16 gramm ötszörös édesítő vagy 20 gramm négyszeres édesítő 
  • 3 gramm só  
  • 15 gramm friss élesztő vagy 3 gramm porélesztő (én a friss változattal készítettem)
  • 30 gramm kókuszkrém 
  • fél citrom reszelt héja
  • 10 gramm vaníliás eritrit 
  • 190 gramm mandulatej 

Hozzávalók a töltelékhez: 

  • 200 gramm darált dió 
  • 60 gramm kókuszkrém
  • 30 gramm ötszörös édesítő
  • ízlés szerint fahéj  

Elkészítés:

Először langyosra melegítjuk a mandulatejet, majd belemorzsoljuk az friss élesztőt, az édesítő felét, és egy villa segítségével homogénre keverjük. Meleg helyre tesszük, és letakarjuk, amíg megkel. 
Addig összekeverjük a száraz hozzávalókat. A lisztbe a sót, a maradék édesítőt, a reszelt citromhéjat és a vaníliás eritritet beleönttjük, majd alaposan összekeverjük. Az élesztő nagyjából 10 perc alatt felfut, ehhez hozzáadjuk a kókusztejszínt, majd ezt az egészet a száraz keverékhez, és elkezdjük gyúrni. Amikor elkészült a tészta, letakarjuk, és 20 percig pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket. Ehhez minden hozzávalót egy tálba teszünk, és alaposan összekeverjük. 

A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk nagyjából 38×20 cm-re szilikonlapon, így lisztre sem lesz szükség. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, feltekerjük, és 12 darab csigát vágunk belőle. Szorosan egymás mellé tesszük őket egy tepsibe, lekenjük kókuszkrémmel, letakarjuk és pihentetjük, amíg bemelegszik a sütő. 

180 fokos sütőben, légkeverésen nagyjából 22 percig sütjük, ezután 5 percenként meglocsolhatjuk madulatej és vaníliás eritrit keverékével. Ehhez 200 ml langyos mandulattejbe belekeverünk 15 gramm vaníliás eritritet. Összesen 32 percig sütjük. 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves