Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KARÁCSONYI RECEPT

A legegyszerűbb mézeskalács recept, amit nem lehet elrontani

2022. december 22.

2 perc olvasás

Kovács Gréta

karácsony mézeskalács recept desszert sütemény sütés
A legegyszerűbb mézeskalács recept, amit nem lehet elrontani
© Shutterstock

A mézeskalács igazi karácsonyi klasszikus, amit nem lehet kihagyni az ünnepi menüből. A most következő recept ráadásul annyira egyszerű, hogy garantáltan nem tudod elrontani! 


Ha ünnepi édességre gondolunk, elsőként mindig a nagy karácsonyi klasszikus, a mézeskalács jut az eszünkbe. Rengeteg különböző módon lehet elkészíteni, ám az eredmény nem mindig arat sikert: számtalan lépésnél lehet pillanatok alatt elrontani.

A mézeskalács is tartogat buktatókat

Ilyenkor kemény és száraz, töredezős, valamint ízetlen. Ha elrontod, akár a fűrészpor, olyan lehet a népszerű sütemény. Ezeket a hibákat viszont tökéletesen kiküszöböli a legegyszerűbb mézeskalács recept, amit egyszerűen nem lehet elrontani — a végeredmény pedig fantasztikus lesz! 

Shutterstock
Shutterstock

az Egyszerű, de nagyszerű mézeskalács tészta receptje

Hozzávalók

  • 33 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl méz
  • 1 db tojás

Elkészítés:

  1. A felsorolt hozzávalók az alap mézeskalács tésztához kellenek, ezért fontos, hogy mindegyik elemből legyen otthon, és ne helyettesítsük mással! Első lépésként a lisztet, a porcukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónát keverd jól össze.
  2. Ha ez megvan, utána add hozzá a szobahőmérsékletű vajat, a mézet és a tojást. A kapott mixet ezek után keverd össze és gyúrd addig, amíg egynemű nem lesz az egész tészta. Addig gyúrd a kezeddel a tésztát, amíg az teljesen le nem válik a kezedről.
  3. Amint ez megvan, egy jól belisztezett alapon nyújtsd ki a tésztát kb. 1 centiméter vastagra. Utána különböző karácsonyi kiszúrókkal szaggathatsz magadnak alakzatokat, közben pedig melegítsd elő a sütőt 180°-ra! 
  4. A szaggatás után a mézeskalácsokat rakd a sütőpapírral kibélelt tepsibe, azt pedig az előmelegített sütőbe. A mézeskalácsok 10-15 perc alatt sülnek meg. Ez kevés időnek tűnhet, de ha tovább bent hagyod, megkeményednek a sütik, az eremény pedig kemény és ehetetlen lesz!
  5. A mézeskalácsok nem azonnal ehetőek, várj velük addig, amíg kihűlnek! Ha pontosan követted a receptet, édesek, puhák és nagyon finomak lesznek, melyek zárt fémdobozban akár hetekig is elállnak!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves