Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Recept

Ez a csokis-diós süti a világ legfinomabb desszertje

2022. december 11.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

recept aprósütemény cookie recept csokoládé sütemény
Ez a csokis-diós süti a világ legfinomabb desszertje
© Fotó: Getty Images

Ezt a csokis süti receptet mindenkinek ki kell próbálnia! 


Isteni csokis süti egyszerűen

A klasszikus csokis süti receptet mindenki ismeri. Hiszen liszt, cukor és nagy mennyiségű csokoládé kell hozzá. Az elkészítése annyira nem bonyolult, a tésztát össze kell kavarni, majd gömböket formázni belőle, amelyek aztán körökké válnak a sütés során. Most ezt a jól ismert receptet gondolta újra pár bátor cukrász. Plusz hozzávalókkal egészítették ki, amitől az egész sokkal finomabbá vált. Volt, aki azt állította, hogy ez a legfinomabb desszert a világon. 

Hozzávalók

  • 200 gramm kristálycukor
  • 140 gramm darált dió
  • 1 teáskanál sópehely
  • 110 gramm vaj
  • 110 gramm barnacukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • csipet szódabikarbóna
  • ½ teáskanál sütőpor
  • 200 gramm liszt
  • 220 gramm étcsokoládé

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A cukor 2/3-át öntsd egy magas edénybe, majd közepes lángon kezd el főzni. Várd meg, amíg elolvad, és cseppfolyóssá válik, ez nagyjából 3-4 perc. Folyamatos kevergetés mellett főzd addig, amíg rézszínűvé nem válik, ez maximum 1 perc. Ezután vedd le a tűzről, és forgasd bele a diót. 

Öntsd az egészet a tepsibe, és egy spatula segítségével oszlasd el egyenletesen, nem gond, ha vékony a réteg. Szórd meg a sópehely felével, majd tedd az egészet a fagyasztóba 10-15 percre. 

Keverd össze a vajat, a barnacukorral, a maradék kristálycukorral és a sópehellyel robotgép segítségével. Közepes fokozaton nagyjából 2 perc alatt állnak össze a hozzávalók, akkor jó, ha már darabos a vaj. Miután ez megvan, add hozzá a tojást, a vaníliát, majd ismét kapcsolt be a robotgépet.

Add hozzá a szódabikarbónát, és a sütőport, majd kevered addig, amíg a tészta össze nem áll. Ezután következhet a liszt, alacsony sebességre kapcsold be a gépet, és várd meg, amíg az utolsó lisztes folt is eltűnik. 

A lehűtött diós karamellát vedd ki a fagyasztóból, és törd szét. Óvatosan add hozzá a tésztához, majd jöhet a csokoládé. Alacsony sebességgel keverd a tésztához, de az sem gond, ha spatulával adod hozzá. Miután az egész egynemű, evőkanál segítségével formázz belőle golyókat. Érdemes egymástól messzebb tenni őket, nehogy összesüljenek. Addig süsd őket, amíg a szélek aranybarnává nem válnak. Ez nagyjából 10-15 perc. Miután elkészült, a rácson hűtsd ki, majd szórd meg sópehellyel.


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves