Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

ZÖLD OTTHON

A világ első vízen lebegő otthona fenntartható és lenyűgözően elegáns

2022. december 30.

2 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

otthon ház lebegő SeaPod tengeren
A világ első vízen lebegő otthona fenntartható és lenyűgözően elegáns
© Instagram / Ocean Builders

Nem hajó, nem is ház, ez a világ első vízen lebegő otthona.


Megépült a világ első lebegő otthona, a SeaPod, ami egyszerre okos, fenntartható és futurisztikus. A tervezője, Grant Romundt, az Ocean Builder vezérigazgatója, egy olyan épületet álmodott meg, ami nem elvesz a környezetétől, hanem visszaad neki és ahol ugyanolyan kényelmes az élet, mint egy hagyományos házban. A Seapod nem csak egy egyszerű lakóhely, hanem a lakói számára optimalizálható környezet is.


Az UFO-ként a víz felett lebegő építményt levegővel töltött acélcsövek támasztják alá, amelyek a hullámok felett tartják a szerkezetét. Ez a technológia – amelyet az Ocean Builder elnöke és Rüdiger Koch a mérnöki részleg vezetője fejlesztettek ki – lényegesen stabilabbá teszi az otthont, mint egy közvetlenül a vízen lebegő hajó, így kényelmesebbé válik az óceáni élet. A belsejében egy intelligens gyűrű több mint, 150 intelligens technológiát vezérel, lehetővé téve a tulajdonosok számára, hogy saját igényeik szerint konfigurálják az otthont – például, az energiafelhasználását, de a belépéskor játszott zenét is.

A Panamaváros partjánál elhelyezkedő építmény tervezésénél a hihetetlen kilátás és a nagy ablakok voltak a legfontosabbak, illetve a kerekded forma, amit a repülőgépmotorok ihlettek.

Az ilyen formákat nem befolyásolja túlságosan a szél

- magyarázta Koen Olthuis, a SeaPod építésztervezője. A bejárati lépcsővel egy minimalista stílusú, nyitott konyhába és nappaliba léphetünk, a hálószoba  és a fürdőszoba pedig az épület másik oldalán, félkörén található. 


A földszinten tárolóhely és mosó-szárítógép található, a tetőn pedig terasz érhető el, illetve az épülethez adható még külön dokkokként szabadtéri étkező, pezsgőfürdő, illetve jetski kikötő. Az épület elsődleges áramforrásként napenergiát használ, bár szükség esetén van tartalék aggregátor. Az esővízgyűjtő biztosít vizet a zuhanyzókhoz, mosógépekhez, valamint a konyhai és fürdőszobai mosdókagylókhoz. Romundt szerint ezekre a célokra mindössze öt perc eső elegendő egy napra. Az ivóvizet a tengervíz sótalanításával oldják meg, amely egyben tartalék vízellátást is szolgál, ha nem lenne elegendő csapadék. 



A SeaPod ára 295 000 dollártól, vagyis közel 117 millió forinttól kezdődik, ami modelltől és a frissítésektől függően növekedhet. Jelenleg minden modell mindössze 100 dolláros előleggel foglalható. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves