Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

BAKTÉRIUMFOGÓK OTTHON

6 meglepő tárgy az otthonodban, amitől beteg lehetsz

2023. március 26.

3 perc olvasás

Kovács Gréta

lakberendezés otthon tárgy lakberendezési tárgyak baktérium dekorelem
6 meglepő tárgy az otthonodban, amitől beteg lehetsz
© Shutterstock

Meglepő, de kész baktériumtanyák a következő tárgyak az otthonodban: ha mostanában nem tisztítottad őket, mielőbb láss hozzá, mert betegségeket okozhatnak! 


Ha eddig azt hitted, hogy a vécéülőke a legkoszosabb dolog az otthonodban, akkor tévedtél! A szakértők kapásból fél tucat olyan használati tárgyat tudnak felsorolni, amin sokkal, de sokkal több baktérium lapul, mint gondolnád. A baj csak az, hogy sokan nem is gondolnak rá, mennyire koszosak ezek tárgyak, hiszen a használatuk mindennapos, mégis, mitől lennének egészségre károsak? Mint kiderült, pont azért kell őket rendszeresen fertőtleníteni, mert minden egyes nap használva vannak...

Következzen 6 tárgy, ami színtiszta baktériumtanya az otthonodban! 

1. Sminkneszeszer

A sminkmesterek elképesztően sokszor hangoztatják a sminkecsetek használat utáni tisztítását, de arról már kevésbé van szó, mennyire fontos maga a sminkneszeszer rendszeres fertőtlenítése is. Csak gondolj bele: mikor törölted ki, mostad át szappanos vízzel utoljára?

2. Díszpárnahuzat

Nemcsak az ágyneműdet kell rendszeres kimosni, hanem a díszpárnák huzatjait is. Sőt, azokat még gyakrabban ajánlott tisztítani, hiszen ha reggel beágyazol, nappal általában azok a porfogók. És mi van a nappaliban, a kanapén lévő díszpárnákkal? Azokról se feledkezz meg, mert rengetegen, rengeteg alkalommal foghatták meg őket akár csak egy hét alatt is piszkos kézzel.

3. Mosogatószivacs

Sokan hajlamosak azt hinni, hogy ha valamivel takarítanak, azt nem kell külön tisztítani, mert valamilyen csoda folytán azok soha nem lesznek koszosak. A szakértők szerint viszont a szivacs nem lesz tiszta attól, ha folyamatosan vizezve vagy mosogatószerezve van: külön figyelmet érdemel, hiszen általa tisztulnak meg az edények, poharak és az evőeszközök is! Ha pedig már nagyon strapa, tényleg vegyél újat. 

4. Billentyűzet

Ha számítógépen dolgozol, munka előtt minden egyes alkalommal szentelj rá egy percet, hogy alaposan áttöröld a billentyűzetet és az egérpadodat. Elképesztő mennyiségű baktérium lapul rajta, hiszen közben teázol, kávézol, felállsz, leülsz, nyomkodod a telefonodat és még csomó minden más dolgot csinálsz egy 8 órás munkaidő alatt. És minden egyes baciszem ott lapul a számítógépeden.

5. Távirányító

Ezen nincs mit magyarázni: a kutatások szerint majdnem ezer százalékkal több baktérium van a tévé távirányítóján, mint a vécéülőkén. A szakértők még durvább hasonlatot mondtak: sokkal jobban jársz, ha egy átlagos vécéülőkéről eszel meg valamit, mint egy távirányítóról, annyira koszosak!

6. Zuhanyzófej

Végül, de nem utolsósorban: a zuhanyzófejek tisztításának elbagatellizálása is rettentően gyakori. Akárcsak a mosogatószivacsnál, ezeknél is sokan hiszik azt, hogy a bennük lévő víz megtisztítja őket, pedig ez abszolút nem igaz. Szánj rá egy kis időt, hogy alaposan megtisztísd, elvégre azon keresztül folyik a víz, amivel te magad is tisztálkodsz!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves