Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

ITT A JÖVŐ

2025-ben akár már űrszállodában is pihenhetünk

2022. november 16.

2 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

űrszálloda 2025 Orbital Assembly
2025-ben akár már űrszállodában is pihenhetünk
© Shutterstock

Így fog kinézni egy lakosztály a világ első űrszállodájában.


Ha egy űrbéli nyaralás ötlete csábítónak hangzik, 2025 a te éved lesz. Abban az évben fogja ugyanis az Orbital Assembly, az űrállomások tervezésére és építésére szakosodott cég megnyitni első luxus űrszállodáját. A tervek szerint a Voyager Station és egy nemrég bejelentett Pioneer Station is fogad majd űrvendégeket, illetve üzleti, gyártási és kutatási célokra is alkalmas lesz. 

A Voyager Station, az Orbital Assembly elsőként tervezett űrszállodája, eredetileg 280 vendég befogadására volt tervezve, de ezt a számot 400-ra emelték. A cég azonban nemrégiben megosztotta a Pioneer Station nevű kisebb állomás terveit is, amely lényegesen kevesebb embernek adna otthont, mindössze 28-nak, viszont akár 2025-től meg is nyithat.

Mindkét állomás mesterséges gravitációval teremt majd földi körülményeket, vagyis maga az építmény egy folyamatosan körbe forgó kerékhez fog hasonlítani, és a centrifugális erő fogja megteremteni a gravitáció érzetét az épületen belül. Míg a szimulált gravitáció fontos a hosszú távú űrbéli utazás alatt, sok ember számára épp a súlytalanság érzése az űr egyik vonzereje.

Ennek megfelelően a vállalat azt tervezi, hogy ezt az élményt is megkaphassák a vendégek az állomásokon.

Különösen a Pioneer állomás bútorait, berendezéseit úgy tervezték, hogy nulla gravitációban és részleges gravitációban is működjön. Nagyon rugalmasak, hogy megfeleljenek az állomáson élő emberek igényeinek


- magyarázza Tim Alatorre, az Orbital Assembly ügyvezető igazgatója és építésze. 

A nulla gravitációs élmény fokozására a Voyageren még kosárlabda meccseket is terveznek, ahol a résztvevők a súlytalanság miatt magasabbra szárnyalhatnak a labdával. Az állomás éttermeiben pedig hagyományos „űrételeket” fognak felszolgálni, például fagyasztva szárított fagylaltot, amiket jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó asztronauták is fogyasztanak.

Egyelőre az Orbital Assembly nem adott információt egy szoba áráról az űrszállodában, de várhatóan elég borsos lesz, ha a Virgin Galactic 450 000 dollárért, vagyis 185 millió forintért visz embereket az űrbe. A Voyager és a Pioneer Station csapata azonban reméli, hogy ahogy az űrturizmus egyre általánosabbá válik, úgy lesz egyre olcsóbb majd az űrszálloda is.

Via



Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves