Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TOVÁBBTANULÁS

Meglepő: ezt a foglalkozást szánná a legtöbb szülő a gyermekének

2023. március 12.

2 perc olvasás

Kovács Gréta
gyerek munka szülő szülő gyerek viszony gyermek-szülő kapcsolat gyermek
Meglepő: ezt a foglalkozást szánná a legtöbb szülő a gyermekének
© Shutterstock

Megdöbbentő, de a sok szülő egyáltalán nem akarja, hogy a gyermeke a későbbiekben egy 9-17 óráig tartó, irodai munkát igénylő foglalkozást válasszon magának! 


A gyermek intelligenciájának fejlődését, legjobb tulajdonságainak kialakulását és kimagasló képességeit ideális esetben nemcsak a tanárok veszik észre, hanem a szülők is. Épp ezért, a legtöbb édesanya és édesapa már a gyermek 10-12 éves kora körül elkezd gondolkodni azokon a lehetséges szakmákon és foglalkozásokon, melyekben a későbbiekben nemcsak boldog, hanem ambiciózus és sikeres felnőtt is válhat a gyermekükből. 

Mint egy friss felmérésben kiderült, a szülőknek egészen konkrét elképzelése van arról, milyen is a jó munkahely és a gyermekük milyen fronton állnák meg a helyüket. Az eredmények egészen meglepőek, hiszen nem a már elismert szakmákat (orvos, ügyvéd, bíró, jogász stb) hozták ki a szülők végeredményül.

Sok szülő nem akarja, hogy gyermeke irodai munkát végezzen

A brit felmérés eredménye egyértelműen kimutatta, hogy 10-ből 4 szülő egyáltalán nem akarja, hogy a gyermeke olyan irodai munkát végezzen, ami reggel 9-től 17 óráig megkívánja a koncentrációt. Arra a kérdésre, hogy mivel indokolják a döntésüket, a legtöbben a kiégést, a stresszt és mozgásszegény életmódot, valamint azt említették, hogy a legszívesebben maguknak is más munkát választanának az irodai munkavégzés helyett.

A szakirányú képesítések most a legnépszerűbbek 

Ezeknek a szülőknek a többsége (egészen pontosan 90%-uk) arra is szavazott, hogy a garantált irodai munka helyett a gyermekük kitanuljon és képesítést szerezzen valamilyen szakirányból – lehetőleg még az egyetemi felvételi előtt. Erre szerintük azért van szükség, mert a szakirányú képesítés önmagában is egészségesebb és biztosabb megélhetési forrást tud biztosítani az egyetemi képzések elvégzése helyett, mégpedig egyéni vállalkozás formájában.

Ezen eredmények elemzése után egyértelmű, hogy sok szülő nem egy multinacionális vállalat vezetőjeként, sokkal inkább vízvezeték-szerelőként, ácsként, asztalosként, autószerelőként, villanyszerelőként, vagy éppen fodrászként, műkörmösként, séfként és masszőrként látná a legszívesebben dolgozni a gyermekét.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves