Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

NÉVVÁLASZTÁS

6 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt kiválasztod a gyermeked nevét

2023. március 05.

3 perc olvasás

Kovács Gréta
kisbaba keresztnév gyermeknév gyermeknevelés gyermek neve névválasztás
6 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt kiválasztod a gyermeked nevét
© Shutterstock

A születendő gyermek nevének kiválasztása hatalmas felelősség, amit még a szakértők szerint is többször át kell gondolni. A következő kérdések segíthetnek abban, hogy tényleg a kisbabádhoz illő legjobb nevet válaszd! 


Akár lánynévről, akár fiúnévről van szó, a születendő gyermek nevének kiválasztása hatalmas felelősség, ami egy életen át meghatározhatja a kisbabád mindennapjait. Bár vannak olyan babanevek, amik évről évre hihetetlenül nagy népszerűségnek örvendenek, a gyermeked neve jobban meghatározza a személyiségét, mint azt valaha is gondolnád! Ahhoz, hogy névválasztást megfelelelő körültekintéssel és átgondoltsággal járd körbe, segíthetnek a következő gyermekterapeuták által összeállított kérdések!

1. A név miatt cikizhetik, bánthatják a gyermekedet a későbbiekben?

Amennyiben a gyermekedet bármilyen félreértés, bántás, esetleg cukkolás érheti a keresztneve miatt, inkább mondj le róla. A gyermeked boldogsága sokkal többet ér, mint egy neked tetsző név, még akkor is, ha a párod is az áldását adta a választott keresztnévre. 

2. Mennyire bonyolult a helyesírása és a kiejtése?

Ha a gyermekednek több vezetékneve lesz, amit esetleg kötőjellel fog írni, érdemes lehet egy rövidebb, egyszerűbb keresztnevet választani neki. A hosszú és félreérthető, bonyolult helyesírású nevek csak bonyodalmat fognak neki okozni a későbbiekben, arról nem is beszélve, hogy kiskorában is nehezebben fogja megtanulni a teljes nevét és annak írásmódját.

3. A választott név egy új divatnév a kedvenc sorozatodból, vagy már évek óta tetszik?

A Bridgerton sorozat óta még a kis hazánkban is megnőtt a Dafné (az angol Daphne magyar változata) és a Simon férfi keresztnevek gyakorisága. Ezek a divatnevek viszont sanszos, pár év múlva már nem lesznek népszerűek, ezért csak akkor válassz nevet a jelenlegi kedvenc sorozatodból, rajzfilmedből, ha tényleg ez tetszik a legjobban és nem csak a divatból akarod elnevezni így a gyermekedet.

4. Valaki más után neveznéd el a családodból? 

Ha az illető elhunyt, úgy mindenképpen érdemes megbeszélni a család többi tagjával a választást, de akkor sem árt rákérdezni, ha egy élő rokonról, ismerősről, barátról neveznéd el a gyermekedet. A legtöbben megtiszteltetésnek veszik, de az sem ritka, hogy az illető nem hagyja jóvá a választást. Ebben az esetben érdemes más nevet keresni a gyermekednek.

5. Van valaki, akit ki nem állhatsz és a gyermeked nevét viseli?

Ha a válasz igen, akkor ne gondolkodj tovább: nézd át még egyszer az anyakönyvezhető nevek listáját! A gyermekedet soha, semmilyen esetben se nevezd el egy olyan emberről, akire nem jó szívvel gondolsz vissza, különben egész életedben eszedbe fog jutni az illető.

6. Mennyire hangzik jól a vezetéknévvel?

Nem elsőszámú szempont, de semmiképpen sem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyermek keresztneve és utóneve passzoljon egymáshoz – annál is inkább, mert a hangzatos gyermeknév sokat árul el a későbbi személyiségéről. Érdemes lehet azt is tudni, hogy az azonos monogramú, valamint a hasonló hangzású és lejtésű nevek különleges harmóniát teremtenek.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves