Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Motherhood problems

5 ok, amiért a legtöbb nő rossz anyának érzi magát

2023. március 06.

4 perc olvasás

ELLE
anya anyaság gyereknevelés
 5 ok, amiért a legtöbb nő rossz anyának érzi magát
© Shutterstock

A legtöbb anya dilemmázik az alábbi 5 kérdésen. 


Az anyai bűntudat rettenetesen fájdalmas érzés a nők számára. Természetes, hogy egy anya arra törekszik, hogy mindent a lehető legjobban csináljon a gyermekneveléssel kapcsolatban, de az igazság az, hogy tökéletes szülő tényleg nem létezik, valamint sokszor rajtunk kívülálló okok miatt is olyan döntéseket kell hoznunk, amelyeket nem szeretnénk. Most megmutatjuk, mi az az 5 ok, amiért sok nő rossz anyának érzi magát. 

1. A szoptatás vagy tápszer kérdése

Sok nő esetében megesik, hogy hiába szeretnék szoptatni a gyermeküket, egyszerűen nem megy, mert sajnos nem mindenkinek sikerül egészségügyi okokból kifolyólag.  Sok anya bűntudatot érez, ha tápszerrel táplálja a gyermekét már az első hónapokban, mert úgy érzik, hogy elbuktak. Mindenki teste másképp működik, ezért nem szabad a nőknek rossz anyának titulálni magukat, mert nem sikerült megszoptatniuk a gyermeküket, vagy éppen csak 1-2 hónapig volt tejük. 

Sokan attól is félnek, hogy nem alakul ki olyan kötődésük köztük és a gyermekük között, ha nem szoptatnak. Ami a kötődést illeti, egy kisbaba akkor is fog kötődni az édesanyjához, ha tápszeren nőtt fel. A lényeg, hogy a kicsik megkapják a tápanyagokat, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy egészségesek legyenek. 

2. Amikor a hálószobában alszik a gyerek

Gyakran ítélkeznek olyan édesanyák felett, akik az első hónapokban nem a kiságyban altatták a gyermeküket a saját szobájában, hanem inkább a közös hálóban, amit a házastársukkal osztanak meg. Rengeteg vélemény van azzal kapcsolatban is, hogy ez milyen negatív hatással van a házasságra. Természetesen fontos megtalálni az egyensúlyt, és idővel a gyermeket önállóságra kell nevelni, de nem lesz valaki rossz anya azért, mert az első időszakban közel tudná magához a gyermekét. 

3. Dolgozni vagy nem dolgozni?

Valószínűleg ez a legnehezebb kérdés, amit egy anya feltesz magának a gyermek vagy gyermekek születése után. Több kutatás született arról, hogy mennyi időt kellene egy anyának otthon maradni a gyermekével, de a kegyetlen valóság az, hogy sokaknak már a első hónapok után újra munkába kell állniuk anyagi okok miatt. Sok anyában előjön a bűntudat érzése, amikor újra munkába állnak, különösen akkor, ha szeretik is azt, amit csinálnak. Fontos, hogy nem szabad a társadalomra és az általuk állított szabályokra hallgatni ebben az esetben. Az édesanyáknak, valamint a házastársaknak együtt kell mérlegelniük, hogy mi a legjobb a családjuknak. Egy nő dolgozhat, és mellette ugyanúgy lehet jó, gondoskodó édesanya a gyermekeinek. 

4. Segítség, nem vagyok kreatív anyuka!

A mai világban hatalmas divat különböző fotóalbumok készítése, falmatricák, és minden más kreatív dolog, ami a gyermekhez köthető. Nos, az igazság az, hogy vannak olyan édesanyák, akik nem a kézügyességükről híresek, ezért semmi ilyesmiben nem vesznek részt. Ez még nem azt jelenti, hogy nem készítenek, képeket emlékeket, de a kreativitás náluk elmarad, valamint nagy valószínűséggel a közösségi médiát sem posztolják tele az alkotásaikkal. Ezzel sincsen semmi probléma! 

5. Szabad-e énidőről álmodni?

A gyerekek három hete betegek, nyűgösek, a lakásban pedig káosz uralkodik. Ki ne gondolna ilyenkor arra, hogy milyen jól esne egy kis magány és énidő? Mégis sok anya bűnösnek érzi magát, ha ilyen gondolatai vannak, különösen akkor, ha másoknak is elmondják, akik esetleg erre negatívan reagálnak. 

Emma Bennett szerint a pihenésnek nem luxusnak kellene lennie, hanem szükségszerűnek:

A gyermekeinknek megadni a lehetőséget, hogy másokkal is szeretetteljes kapcsolatokat alakítsanak ki remek tapasztalat lehet a számukra. Rendben van, hogy elfogadd az idegesség érzését, és megpróbálj dolgozni rajta, hogy egy kicsit néha "leválhass" a gyerekeidről

- mondta a szakértő.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves