Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

GYEREKNEVELÉS

2 mondat, amit soha ne mondj a gyerekednek, ha sír

2023. január 08.

2 perc olvasás

Kovács Gréta
gyerek gyerekek gyereknevelés nevelési módszer sírás gyereknevelési tipp
2 mondat, amit soha ne mondj a gyerekednek, ha sír
© Shutterstock

A gyereknevelési tanácsadók szerint van két mondat, amit soha, semmi esetre sem szabad mondani a gyerekednek, ha sír! 


Nagy valószínűséggel már minden szülővel megtörtént, hogy a síró gyermekét csitítani, nyugtatgatni kellett, az ehhez hasonló szituációkat pedig nem könnyű kezelni. A gyerekeknél csupán 6-7 éves kor körül, a kisiskoláskor kezdetén fejlődik ki az érzelmeket befolyásolni képes logikai intelligencia, ami miatt sokszor még az észérvek sem hatnak rájuk, mikor zaklatott és stresszes lelkiállapotban vannak.  Van azonban két mondat, amit soha, semmi esetre sem szabad mondani a gyermekeknek — különösen akkor, ha sírnak.

1. rossz gyerek vagy, hagyd abba a sírást! 

Általános igazság, hogy minél többször tiltunk meg valamit, annál több alkalommal csinálja azt a gyerek — legalábbis Amanda Jenner gyereknevelési tanácsadó szerint, ezért a gyermek sírása közben nem érdemes azt hajtogatni, hogy ne sírjon!

Ennél azonban még a „rossz gyerek” megnevezés is károsabb, a gyermek ugyanis ezzel elveszti az önbizalmát, magában fogja keresni a hibát, a jövőben pedig a nyilvános érzelmek kimutatása (ez esetben a sírás) helyett önhibáztatásba, téves önanalízisbe fog kezdeni, ahelyett, hogy a szülővel osztaná meg a gondolatait és problémáit.

2. Nem, nyugodj le!

A gyereknevelési tanácsadó szerint nem a gyermek rossz lelkiállapotában kell elkezdeni a nevelést, ezért a tiltószavakat (ez esetben a nem-et) nem érdemes használni, mert nem fognak működni, csak még jobban kétségbeesik tőle gyermek. Hasonló a helyzet a „nyugodj le” kifejezésekkel is, amik az általános tapasztalat szerint a gyerekeket ugyanúgy felidegesítik, mint a síró felnőtteket.

A fenti mondatok helyett, mit mondjunk a síró gyermekünknek?

A szakértők szerint a stresszes lelkiállapotból csak a nyugodt, harmonikus légkör jelenti a kiutat, ezért törekedjünk rá, hogy a gyermek kényelmesen, a saját kis komfortzónájában találja magát. Ha ez fizikailag nem lehetséges (pl. azért, mert utazás, vásárlás közben kezd el sírni), akkor próbáljunk nyugodt, kellemes hangon megkérdezni tőle, mi a baj. Ilyenkor érdemes a tudtára adni, hogy a szomorúsága teljesen érhető, számíthat ránk és teljesen rendben van, ha sír, mert a szomorúsága nem fog sokáig tartani. Ezek után egy jobb, vidámabb témát kell felhozni, ami eltereli a gyermek gondolatait a sírásról.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves